Postup přípravy receptu Šarlota s meruňkovým džemem:
Do polévkového talíře dáme vodu, moučkový cukr, 30 ml slivovice a promícháme. Jednotlivé piškoty v tomto sirupu namáčíme, zčásti jimi vyložíme dno i stěny šarlotové formy, vypouklou stranou proti stěně. Vrstvu piškotů na dně pokryjeme meruňkovým džemem, na džem dáme další vrstvu v sirupu namočených piškotů a tak vrstvy střídáme až do naplnění formy. Končíme vrstvou piškotů. Formu pak zakryjeme talířem, zatížíme tak, abychom šarlotu zmáčkli. Necháme ji přes noc v chladničce. Před podáváním moučníků nalijeme do mísy smetanu, přidáme studené mléko, prosátý cukr a ušleháme šlehačku. Do menšího kastrolu dáme vařit vodu. Jakmile se začne vařit, přidáme slivovici a odstavíme. Ještě do horké ponoříme sušené meruňky, aby změkly. Pak je vyjmeme a osušíme. Šarlotu vyklopíme z formy na mísu, ozdobíme šlehačkou a meruňkami.