Postup přípravy receptu Šátečky - bezkonkurenční :
Nejdříve z trošky mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Zaděláme těsto z mouky, žloutku, kvásku a trochou soli. Na hrubém struhadle postrouháme ztužený tuk a přidáme k těstu. Musí být pořádně zpracované. Z těsta na pomoučeném válu uděláme bochánek, který dáme na hodinu do lednice.
Mezitím připravíme náplně, čím je chceme naplnit - ořechová, maková, tvarohová, může být i povidlová, ale ta ráda vytéká. Nachystáme si i posýpku - jak jsme zvyklí.
Pokud máte řídký tvaroh, existuje od Dr. Oetkera pudink bez vaření - Créme Olé, kterým se bezvadně zahustí nebo uvaříme hodně tuhý pudink, který smícháme s tvarohem.
Těsto rozválíme ne moc tence, nakrájíme na čtverečky asi 6x6 cm, dáme náplň, dva protilehlé konce spojíme v šáteček (nebojte se je k sobě přitlačit), pomažeme rozkvedlaným vejcem, mokrou stranou vhodíme do posýpky a dáme na plech ne na těsno, v troubě ještě nakynou. Pečeme asi při 180 °C dorůžova. Pokud vám náplň nevystačí a budete dávat marmeládu nebo povidla, doporučuji spojit vsechny čtyři konce těsta k sobě, bude z toho psaníčko, z kterého to nevyteče.