Postup přípravy receptu Selská hrachová polévka:
1. Hrách předem přes noc namočíme. Vodu nesléváme - v té samé vodě jej pak vaříme. Solíme, až hotové jídlo, protože hrách by ztvrdnul. Hrách vaříme do poloměkka, 2/3 hustého obsahu rozmixujeme, do zbylé 1/3 dolejeme vodu, přidáme bujóny a pepř.
2. Na polovině sádla a olivovém oleji zpěníme mouku, za stálého míchání uděláme zlatavou jíšku, vlejeme do hrnce s NErozmixovaným hrachem a rozmícháme. Dle potřeby doředíme převařenou vodou.
3. Vmícháme rozmixovanou část hrachu a ještě 10 minut za stálého míchání (aby se netvořily žmolky) vaříme.
4. Osolíme a podle potřeby ještě dochutíme pepřem.
5. Na zbylém sádle osmahneme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, vyjmeme na misku a na stejném tuku osmahneme cibulku, nakrájenou nadribno.
6. Toastový chleba z dietního hlediska opečeme na sucho v mikrovlnné troubě.
7. Servírování: dle obrázku, na talířky rozdělíme polévku, doprostřed uděláme horu z cibulky, kysané smetany a anglické slaniny, kolem dokola dozdobíme kostičkami toastového chleba.