Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umění stolování v Egyptě

1. 08. 2009 | Škola vaření

Egyptská kuchyně a stolování mají svoji specifickou kulturu. Podobně jako v některých zemích v oblasti Středozemního moře a Blízkého východu představuje podávání jídla tradiční rituál, který hraje důležitou roli v každodenním životě Egypťanů. Pro egyptskou kuchyni je typická dlouhá a pečlivá příprava jídla o několika chodech, které se podávají všechny najednou. Následuje pomalé hodování, které si Egypťané dlouze vychutnávají spolu s šálkem čaje ve společnosti rodiny či přátel.

Stolování v Egyptě se výrazně liší od evropského způsobu servírování jídel a jednotlivých chodů. Egyptská tabule musí obsahovat pestrou nabídku teplých i studených pokrmů, díky jejichž množství a rozmanitosti se každé usednutí za jídelní stůl stává hostinou.

Umění stolování v EgyptěNa tabuli nikdy nesmí chybět kmín, sůl, chléb a rýže. Stejně tak jako v Evropě i zde se jídlo servíruje v několika chodech, rozdíl je však v tom, že zde jsou všechny chody podávány na stůl současně, aby si každý ze stolujících mohl vybrat a zkombinovat pokrmy podle své vlastní chuti.

Předkrmům se v Egyptě říká mezze a jsou jimi většinou zeleninové saláty, které nemají s těmi evropskými nic společného. První chod tvoří polévky nebo rýžové a zeleninové pokrmy.

Klasické polévky nejsou v Egyptě tak rozšířeny jako u nás, nicméně často se můžeme setkat s typickou egyptskou polévkou Molochela (která chutí připomíná polévku ze špenátových listů), nebo s čočkovou polévkou (připravenou z červené čočky rozmíchané na hustou kaši a dochucenou kmínem a citrónem). Hlavním chodem bývá většinou hovězí či jehněčí maso, drůbež a ryby.

Pokud někdy budete mít štěstí a navštívíte při své cestě po Egyptě stověžatou Káhiru s křivolakými uličkami nebo třeba výstavní Alexandrii, určitě se nechte zlákat kouzlem některé domácí restaurace a podlehněte výjimečným orientálním chutím a vůním, jejichž pestrou paletu vám nabízí všechny tradiční mistrovsky připravené pokrmy.

A nezapomeňte: v Orientu si lidé popřejí dobrou chuť teprve po jídle: haní an!

Čtěte také:

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezerty

 

Cestujeme po Egyptě – Sinaj a Rudé moře

Cestujeme po Egyptě – Krásy pouště

Cestujeme po Egyptě – Sedm tipů pro milovníky dobrého jídla a pití

Zdroj: Egypt travel

Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam 2krát a moc se mi tam líbilo,vše opravdu na 1*
Obrázek uživatelky
profil
bola som v Egypte 3x a vždy bolo super. Strava, ubytovanie, prostredie, more, personál - všetko vždy na 1***.
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam 4 krát a letěla bych zase, jídlo luxusní, počasí nezklame, moře pohádkové,úslužný šikovný personál
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles