Postup přípravy receptu Skořicový krém s fíky na portském:
Vanilkový lusk natrhneme a s kousky skořice a smetanou 10 min. v hrnku ohříváme. Želatinu namočíme. Ušleháme do pěny žloutky se 40 g cukru, brandy a mletou skořicí. Vanilkovou smetanu přecedíme do mísy, želatinu v ní rozpustíme a vmícháme do žloutkového krému. Dáme vychladit, až hmota začne želírovat. Dotuha ušleháme bílky a vmícháme do krému. Naplníme jej do formiček a 3-4 hodiny chladíme. Sloupneme fíky, pokrájíme na plátky. Smícháme portské, citronovou šťávu, zbylý cukr a solamyl, krátce povaříme, nalijeme na fíky a přikryté necháme 3-4 hodiny odležet. Krém vyklopíme na talíře, obložíme fíky a přelijeme ochuceným portským.