Postup přípravy receptu Skotská treska finnan haddie:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, kousky ryby rozložíme do velké zapékací mísy. V hrnci smícháme mléko a smetanu, přidáme máslo, podle chuti osolíme opepříme a zahříváme, dokud se máslo nerozehřeje. Tekutinou poté přelijeme rybu. Pokrm pečeme v předehřáté troubě 20 minut, dokud není treska křehká. Zatím v hrnci přivedeme k varu vodu. Vejce rozklepneme do hrnku. Vroucí vodu zamícháme, aby se v ní utvořil vír a pak vlijeme vejce. Vaříme je 3-4 minuty tak, aby byl žloutek ještě měkký. Hotové vejce přeneseme naběračkou s otvory na talíř a případně upravíme tvar bílku. Stejněm způsobem uvaříme i zbylá vejce. Pečenou tresku rozdělíme na talíře, navrch položíme vejce a podáváme.