Použité suroviny receptu Jablka v županu se skořicovou šlehačkou:
280 g zmrazeného listového těsta
| 4 nakyslá jablka
| 4 lžíce brusinkového kompotu
| 4 lžíce sekaných mandlí
| dle potřeby: hladká mouka na rozválení těsta
| 1 vejce
| 4 lžičky cukru krupice
| 200 ml smetany na šlehání
| 1 vanilkový cukr
| 1/2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy receptu Jablka v županu se skořicovou šlehačkou:
Rozmrazíme listové těsto. Jablka oloupeme a vypíchneme jádřince. Brusinkový kompot promícháme s mandlemi. Otvory po jádřincích naplníme směsí kompotu a mandlí. Listové těsto rozválíme na plát o tloušťce cca 2 mm, z plátu nakrájíme 4 čtverce do středu každého z nich položíme vždy jedno jablko. Vejce rozklepneme a oddělíme bílek a žloutek. Kraje čtverců potřeme bílkem a cípy spojíme nad jablkem k sobě. Těsto pečlivě přitiskneme k jablkům. Žloutek rozšleháme. Zabalená jablka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, troubu předehřejeme. Jablka důkladně potřeme žloutkem a posypeme krupicovým cukrem. Potom je vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 1/2 hodiny. Šlehačku vyšleháme s vanilkovým cukrem do polotuha a ochutíme ji skořicí. Horká jablka rozdělíme na talířky a doplníme je ochucenou šlehačkou v malých miskách. Zdobíme lístky meduňky.
Fotky receptu Jablka v županu se skořicovou šlehačkou: