Postup přípravy receptu Sladkokyselý kapr s ananasem:
Kapr s ananasem vzdáleně připomíná kapra načerno, který se u nás připravuje na vánoce. Postupujte následovně: kapra zbavte šupin, odřízněte ploutve, vyndejte vnitřnosti, skřele a vydloubněte oči. Rybu omyjte a po obou stranách nařízněte střed ryby několika šikmými řezy. Pak rybu osolte a potřete na povrchu i uvnitř bílkem mírně rozšlehaným vidličkou. Na smažení si připravte pekáč. Tuku dejte tolik, aby v něm byl kapr částečně ponořen. Kapra vkládejte do horkého tuku a smažte ho na otevřeném ohni (nikoli v troubě) po obou stranách, až zezlátne. Trvá to zhruba půl hodiny, takže je dost času na přípravu omáčky. Do hrnce dejte vodu, šťávu z konzervovaného ovoce, sójovou omáčku, cukr a sůl. Vařte asi 5 minut, pak přidejte Solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Omáčku zahustěte teprve tehdy, až bude kapr osmažený. Míchejte ji, a když mírně zhoustne (bude-li se vám zdát příliš hustá, přidejte vodu), odstavte ji z ohně. Osmaženého kapra přendejte z pekáče na mísu, oční důlek ozdobte barevně výraznou zeleninou, mandarínky naskládejte do zářezů, ananas s mandlemi úhledně rozložte po stranách a omáčku nalijte na kapra.
Pro menší počet strávníků lze stejně připravit jednotlivé porce kapra. Ananas je možné nahradit jablky nebo směsí několika druhů ovoce. Pokud se použije čerstvé ovoce, zvyšuje se dávka cukru a vody.