Vložil: | Natural |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 70 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 11 |
|
|
Použité suroviny receptu Sladký nákyp s toustovým chlebem:
75 g másla
| 75 g sultánek
| trocha rumu na namočení sultánek
| 12 plátků toustového chleba
| 1 zázvorová marmeláda (může být i pomerančová, případně jakákoli jiná)
| 2 žloutky
| 1 vejce
| 3 lžíce cukru
| 500 ml mléka
| 200 ml smetany nebo šlehačky
| 1 špetka sušeného zázvoru
Postup přípravy receptu Sladký nákyp s toustovým chlebem:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, vymažeme podlouhlou nákypovou formu. Rozinky naložíme do trochy rumu a asi minutu zahříváme na plný výkon v mikrovlnné troubě (případně si je naložíme aspoň hodinu předem).
2. Polovinu plátků toustového chleba namažeme téměř vším máslem a marmeládou a přiklopíme zbylou polovinou plátků. Vzniklé sendviče rozkrojíme úhlopříčně na trojúhelníky, které naskládáme do nákypové formy tak, aby vyčnívající špičky nebyly přesně za sebou, ale tvořily nějaký zajímavý vzor (není nutné skládat sendviče vždy rozříznutou stranou dolů). Rozinky a zbylý rum nalijeme na tousty.
3. Vajíčko a žloutky rozmícháme v misce s cukrem, přidáme mléko a smetanu. Nalijeme do nákypové formy a necháme tousty 10 minut nasáknout. Vyčnívající špičky sendvičů namažeme trochou zbývajícího rozpuštěného másla. Celý nákyp poprášíme špetkou zázvoru a pečeme asi 45 minut. Tekutina se téměř všechna vsákne a ta, co zůstane, podstatně zhoustne.
4. Po vytažení z trouby necháme ještě chvíli odpočinout. Podáváme teplé, přelité horkým vanilkovým pudinkem.
Fotky receptu Sladký nákyp s toustovým chlebem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!