Postup přípravy receptu Slavnostní pórková polévka:
Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Mrkev můžeme vařit i vcelku.
Než se brambory s mrkví uvaří, očistíme pórek, nakrájíme jej na kolečka a na másle ho dusímet v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Nedusíme ho moc, aby z pórku nebylo "bláto"). Když je pórek hotov, zaprášíme jej hladkou moukou a ještě vše mícháme a potom zalijeme studenou vodou asi do půli hrnce a přivedeme varu, stáhneme oheň.
Mezitím se nám uvařily brambory a mrkev. Pokud jsme mrkev vařili celou, nakrájíme ji na kostičky a společně s brambory (i vodou, ve které se vařily) přidáme do hrnce s pórkem, necháme ještě mírně provařit, dochutíme dle chuti vegetou, solí.
Podáváme na talíři se lžící zakysané smetany a posypané petrželkou nebo pažitkou.