Postup přípravy receptu Sledi s macesy a jablky:
Sledě důkladně očistíme, opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme je papírovým ubrouskem a ostrým nožem je nakrájíme na menší kousky. Macesy (nebo housky) rozkrájíme na kostičky a necháme oschnout, popřípadě je nasypeme na plech a vložíme do vyhřáté vypnuté trouby. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřinec a dužinu nakrájíme na plátky. Vejce rozklepneme do mísy, metlou je našleháme a přidáme nakrájenou housku, sledě a jablka. Vše opatrně promícháme. Podle chuti osolíme, opepříme a přilijeme ocet. Směs rozdělíme do zapékací formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia asi 45 minut. Hotový nákyp ozdobíme bylinkami a podáváme jako předkrm.