Vložil: | Natural |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Slovácká svatební svíčková:
1 kg zadního hovězího
| 100 g slaniny
| 100 g tuku
| 200 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru)
| 1/2 dl octa
| 200 g cibule
| 100 g citronu
| 1 dl bílého vína
| 50 g cukru
| 2 dl mléka
| 2 1/2 dl smetany ke šlehání
| dle chuti: sůl a pepř
| dle chuti: nové koření a tymián
| 100 g hladké mouky
| dle chuti: hořčice
| kousek másla
Postup přípravy receptu Slovácká svatební svíčková:
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule nakrájené na kolečka, kořením a 2-3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet alespoň týden (v chladnu). Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (1 mrkev si odložíme) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na 1/2 tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijítí do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlejeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 1/2 hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemno postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a přepasírované omáčky.
Fotky receptu Slovácká svatební svíčková:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!