Postup přípravy receptu Smažené copánky:
Do hrnečku rozemneme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a přilijem asi 70 ml mléka. Dobře rozšleháme, aby vzniklo hustší těstíčko a přikryté utěrkou uložíme na 15 minut na teplé místo. V míse utřeme do pěny změklé máslo se zbylým cukrem, postupně zašleháme žloutky, mouku se solí a vmícháme kvásek. Po částech pak přidáváme vlažné mléko a nakonec i rum. Vypracujeme tužší hladké těsto, povrch poprášíme moukou, zakryjeme je čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu na teplém místě, aby vykynulo.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Nožem je rozkrájíme na stejnoměrné kousky, z nichž vyválíme válečky, které splétáme v copánky. Ty necháme ještě 5 minut vykynout na vále. Mezitím rozehřejeme olej nebo tuk. Copánky na něm postupně smažíme z obou stran dozlatova. Z usmažených copánků odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk a před podáváním je poprášíme moučkovým nebo skořicovým cukrem.