Postup přípravy receptu Smažené kobližky v citrusovém sirupu:
Brambory uvařené ve slupce, oloupané, nastrouháme najemno. Do misky dáme vlažnou vodu, sůl, droždí, trochu cukru a necháme vše řádně rozpustit. Pak přidáme mouku, nastrouhané brambory a vymícháme řídké a hladké těsto. Přikryjeme je a necháme v teple asi hodinu kynout. Olej rozpálíme na cca 180°C. Vedle si připravíme hrneček se studenou vodou, do kterého máčíme čajovou lžičku. V pravé ruce držíme čajovou lžičku, levou rukou mačkáme těsto tak, aby nám protékalo dlaní ven a lžičkou předem namočenou ve vodě ořízneme těsto a vhodíme do oleje. Musíme pracovat rychle, aby nám kobližky, které jsme udělali jako první nezhnědly. Během smažení kobližky obracíme a asi po 5 minutách je sítkem vybereme a na ubrousku je necháme okapat.
Příprava sirupu. Vodu smícháme s cukrem, citronovou a pomerančovou šťávou a vaříme asi 15 minut. Sirup nesmí být moc řídký, ani moc hustý. Musí se táhnout jako nitka. Po zchladnutí jej promícháme s hotovými kobližkami ve velké míse tak, aby kobližky byly obalené v sirupu. Podáváme ihned.