Postup přípravy receptu Španělské ptáčky s vlašskými ořechy :
Maso propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Poté ho nakrájíme na plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek dáme kousek šunky, uvařeného vajíčka, plátek okurky a trochu sekaných vlašských ořechů. Plátky svineme a vytvoříme z nich závitky, které pevně omotáme režnou nití, aby se nerozpadly.
Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, na které pak krátce po všech stranách osmahneme závitky. Poté je podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou. Závitky občas obrátíme a podlijeme, aby se nepřipálily. Když jsou měkké, tak je vyjmeme, šťávu vysmahneme, až zůstane jen tuk - zaprášíme moukou a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme na zjemnění máslo. Podle chuti můžeme dosolit a dopepřit. Omáčku přelijeme přes závitky, které jsme předtím zbavili nití. Podáváme s rýží či houskovým knedlíkem.