Postup přípravy receptu Špeclová dobrůtka:
Dáme vařit vodu, kterou následně osolíme a přidáme pár lžic oleje. Jakmile se voda začne vařit, přidáme špecle a vaříme je asi 20 minut nebo podle návodu na obalu. Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme najemno, velké žampiony na plátky a špenát na nudličky. Česnek prolisujeme.
Ve vyšším hrnci rozehřejeme olivový olej a kousek másla. Přidáme cibuli a podusíme ji. Vsypeme žampiony, směs osolíme, opepříme, okmínujeme a dále dusíme. V půl litru mléka nebo smetany rozmícháme mouku a vlijeme k žampionům. K základu omáčky přidáme smetanový sýr a necháme jej rozpustit. Podle potřeby omáčku rozředíme vývarem ze špeclí. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme do omáčky špenát s česnekem.
Uvařené špecle scedíme a vmícháme je do omáčky.
Špeclovou dobrůtku rozdělíme na talíře a podle chuti a fantazie je zdobíme červenou cibulí, mrkví a petrželkou. Špeclovou dobrůtku ihned podáváme.