Postup přípravy receptu Špíz z masových kroketek:
Vepřové maso dobře omyjte a osušte. Potom bůček společně se sýrem nakrájejte na menší kousky a
umelte v mlýnku na maso. Mletou směs dejte do mísy
a zahustěte strouhankou. Přidejte vejce a hladkou
mouku, ochuťte paprikou a kořením na mleté maso.
Vše důkladně promíchejte. Plátky anglické slaniny
nakrájejte na dlouhé proužky. Z připravené masové
směsi vytvarujte kroketky a obalte je slaninou.
Omytou papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na
větší kousky. Rajčátka omyjte a osušte. Cibuli
oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Na navlhčené
dřevěné špejle střídavě napichujte mleté krokety
obalené slaninou, papriku, cherry rajčátka, cibuli
a kousky bobkových listů. V pánvi rozpalte olej,
špízky na něm rychle orestujte, pak teplotu snižte
a dopečte, asi 10 minut ze všech stran. Vhodnou
přílohou ke špízkům jsou vařené brambory, ale hodí
se i čerstvé pečivo. Podle chuti servírujte kečup,
tatarskou omáčku nebo různé studené dripy. Špízky
můžete opékat taky v rozpálené troubě po dobu asi
15 minut. Místo bobkových listů lze použít čerstvé
lístky šalvěje.