Použité suroviny receptu Staročeská luštěninová polévka:
3 lžíce hrachu
| 3 lžíce hrachu
| 3 lžice fazolí
| 1,5 l vody
| 1 lžíce oleje
| 1 cibule
| 1 lžice hladké mouky
| 100 -150 g kořeněné zeleniny
| 1/4 lžičky mletého kmínu
| špetka majoránky
| 2 stroužky česneku
| trochu petrželky
| miska opečeného chleba na kostečky na oleji.
Postup přípravy receptu Staročeská luštěninová polévka:
Předem namočené luštěniny zalijeme vodou a uvaříme téměř doměkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vmícháme mouku, osmahneme a zalijeme vývarem i s luštěninami. Rozmícháme, doplníme nakrájenou zeleninou, okořeníme, osolíme a povaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme prolisovaným česnekem a nakrájenou petrželkou. Podáváme s opečeným chlebem.