na ozdobu tvrdý tvaroh
| na potření marmeláda
| povidla
| olej na smažení
| těsto
| 2 vejce
| 20 g droždí
| sůl
| 500 ml mléka
| 1 lžíce másla
| 300 g polohr. mouky
| 1 lžíce cukru
Postup přípravy receptu Staročeské lívance:
Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.
Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena. Ještě horké je potíráme marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.