Použité suroviny receptu Šťavnatý mandlový dort bez mouky:
225g oloupaných celých mandlí
| 60g mandlových lupínků na ozdobu
| na vymazání formy máslo
| 1 hrnek jemného, krystalového cukru + víc na formu
| 225g sušených meruněk
| dle chuti: kůra a šťáva z vosku zbaveného citronu
| 2 lžičky pomleté skořice
| 1/4 lžičky pomletého hřebíčku
| 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
| 8 velkých žloutků
| 8 velkých bílků
| 1/2 lžičky hrubé soli
| 4 lžíce meruňkové zavařeniny
Postup přípravy receptu Šťavnatý mandlový dort bez mouky:
Předehřát troubu na 170°C. Položit celé mandle na plech a dát je do trouby. Položit mandlové lupínky na druhý plech do trouby. Opražit obojí do zlatohněda, asi 8-10min.. Nechat vychladnout. Vymastit 25cm dortovou formu a vysypat ji cukrem.
Pomlet celé mandle na jemno. Smíchat je s citronovou kůrou, skořicí, oříškem, hřebíčkem a na velice jemno posekanými meruňkami. Dát stranou.
Pomocí elektrického šlehače našlehat 3/4 hrnku cukr a žloutky do lehka a světla. Přendat do velké mísy.
V čisté míse našlehat bílky se solí a citronovou šťávou do pěny. Pomalu přidávat 1/4 hrnku cukru a našlehat bílky do kopečků. Opatrně vložit bílky do našlehaných žloutků. Dovnitř vložit mandlovo-meruňkovou směs.
Nalít těsto do připravené formy. Péct do zlatohněda. Špejle zapíchnutá doprostřed dorty musí být po vyjmutí čistá (asi 50-60min). Je možné, že se dort peče nahoře příliš rychle a v tom případě je nutné ho volně přikrýt alobalem. Upečený dort přendat i s formou na mřížku a nechat vychladit po 10min. Pomocí kulatého nože uvolnit dort od stěn formy, vyklopit ho a nachat úplně vystydnout.
V malém kastrolku rozehřát meruňkovou marmeládu do varu. Sejmout z ohně a pomocí štětce potřít vychladlý dort. Posypat mandlovými lupínky a vanilkovým cukrem.
Doporučená příloha:
Šlehačka, chcete-li.
Fotky receptu Šťavnatý mandlový dort bez mouky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!