Postup přípravy receptu Štika s majonézou:
Štiku zbavíme šupin, vykucháme a čistě vymyjeme. Odkrojíme hlavu a celou kůži stáhneme. Všechno maso oškrábeme z kostí a umeleme. Nechceme-li si dát práci s vykosťováním, můžeme použít rybí file. Do umletého rybího masa přidáme v mléce namočené a vymačkané housky, trochu citronové kůry, muškátového květu, sůl, 2 lžíce másla a vejce. Vše řádně promícháme. Touto směsí naplníme kůži štiky, vložíme do rybí formy nebo do pekáčku vyloženém zeleninou a divokým kořením. Přidáme lžičku másla, podlijeme a dusíme asi hodinu. Když je ryba hotová, vyndáme ji na mísu a necháme vychladnout. Přelijeme majonézou a nahoře ozdobíme nakládanými houbičkami a kapary.