Postup přípravy receptu Štika vařená na modro:
Štiku očistíme, omyjeme, vykucháme a pokapeme octem, aby kůže zmodrala a odložíme na chladné místo na 30 minut. Nadrobno nasekanou očištěnou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, černý pepř, pokapeme trochou vody a 10 minut dusíme.
Červené víno smícháme s octem, 5 lžícemi vody a nalijeme na zeleninu. Promícháme, sejmeme z ohně a do vychladlé směsi přidáme strouhaný perník, šípkový džem, karamel a vaříme až do zhoustnutí. Uvařenou omáčku přecedíme, odleželé rybí maso nakrájíme na porce a vložíme do vychladlé omáčky. Uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 20 minut. Krátce před dokončením varu přidáme do omáčky nasekané ořechy, nasekané loupané mandle, rozinky a dovaříme. Potom mírně přisladíme moučkovým cukrem.