Na ozdobu:
| moučkový cukr
| Na potření:
| olej
| Náplň:
| 100 g rozinek
| 2 skořicové cukry
| 2 vanilkové cukry
| 100 g vlašských ořechů
| 1 kg jablek
| Těsto:
| 450 g hladké mouky
| 2 žloutky
| 7 lžic studené vody
| 2 lžíce octa
| 250 g Hery
| špetka soli
Postup přípravy receptu Strakonický štrůdl:
Všechny suroviny určené na těsto zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout. Jalbka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Ořechy můžeme nasekat nahrubo. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každé dílu postupně vyválíme placku - na délku plechu. Střední část lehce potřeme olejem, posypeme strouhankou a ni na ni rozložíme čtvrtinu jablek. Ta posypeme čtvrtinou rozinek a ořechů. Zasypeme polovinou balíčku vanilkového a skořicového cukru. Přehneme volné okraje a konce uzavřeme. Povrch opět potřeme olejem.
Takto připravenou nohavici štrůdlu přeložíme na suchý plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme v troubě. Nejprve je zapékáme zprudka v předehřáté troubě. Pak je pomalu dopékáme zvolna. Upečený strakonický štrůdl necháme trochu vychladnout, ozdobíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.