Postup přípravy receptu Studená rajčatová polévka:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V zeleninovém vývaru povaříme pokrájenou cibuli. Vývar necháme vychladnout.
Rajčata spaříme, sloupneme a dužinu pokrájíme na menší kousky. Omyté papriky zbavíme semeníků, nakrájíme na kostičky a jednu třetinu kostiček si odložíme stranou na ozdobu. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Pokrájená rajčata, papriky a česnek vložíme do mixéru a rozmixujeme. K zeleninové hmotě přilijeme vychladlý zeleninový vývar s uvařenou cibulí, přidáme červené víno, olivový olej, sůl, pepř a vše ještě krátce rozmixujeme.
Polévku dáme do ledničky a necháme asi jeden a půl hodiny vychladit. Vychlazenou rajčatovou polévku dochutíme citronovou šťávou, rozdělíme na talíře, ozdobíme kostičkami papriky a bazalkou. Podáváme s pečivem jako letní polévku nebo jako samostatný lehký pokrm.