Postup přípravy receptu Studený nákyp s rumem:
Moučkový cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku utřeme v míse (asi 15-20 minut). Potom zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou. Lehce promíchané těsto rozetřeme 2,5 cm vysoko na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme rychle, v horké troubě (při teplotě kolem 190°C) dorůžova a necháme vychladnout. Studené upečené těsto nakrájíme na stejné menší kostky a rozdělíme je na tři díly. Jeden díl kostek zlehka vložíme do větší skleněné mísy a polijeme je žloutkovým krémem s rumem a ještě libovolně postříkáme malinovou (rybízovou) zavařeninou a opět dáme kostky a zase krém, zavařeninu a třetí díl kostek. Takto upravený nákyp necháme v chladničce asi 4 hodiny. Potom celý nákyp ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Úprava krému:
Sladkou smetanu, moučkový cukr, žloutky, rýžovou (kukuřičnou) moučku, tlučenou vanilku dobře v kotlíku ušleháme. Potom postavíme kotlík do hrnce z vařící vodou a krémem na plotně tak dlouho šleháme, až trochu zahoustne. Za stálého šlehání necháme vychladnout. Do studeného krému zamícháme rum.