Postup přípravy receptu Sushi rýže:
Pravá japonská lepivá rýže má kulatá zrna. Náhradou za ni můžeme použít kulatou italskou nebo dlouhozrnnou kalifornskou rýži (v žádném případě nepoužíváme rýži předvařenou). Rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat, pak ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množstvím vody (stejné množství vody jako rýže plus 10 %). Zprudka krátce povaříme, poté zaklopíme a necháme na nízkém stupni teploty tak dlouho, dokud v hrnci nebude žádná voda. Necháme 10 až 15 minut v otevřeném hrnci a promícháme. Uvařenou rýži přendáme z hrnce do velké dřevěné mísy a ještě teplou ochutíme rozvarem z octa, cukru a soli (nebo rozvarem z octa, cukru, soli a sójové omáčky či z octa a saké). Rozvar připravíme tak, že v misce promícháme ocet, cukr a sůl (případně sójovou omáčku nebo saké), dáme zahřát do mikrovlnné trouby a necháme vychladnout. Ochucenou rýži promícháme dřevěnou lžící a necháme prochladnout. Aby rýže chladla rychleji, máváme nad ní vějířem (lze nahradit fénem nastaveným na studený vzduch). Rýže by měla mít mírně lepivou konzistenci. K sushi rýži podáváme mrkev a ředkev nakrájenou na dlouhé tenké nudličky, kandovaný zázvor, křen Wasabi a sójovou omáčku Kikkoman.