1 ks mladý krocan
| sůl
| pepř
| 30 g tučné slaniny
| 250 g malých cibulek
| 1 ks celer(asi 30g)
| 250 g žampionů
| 1 lžíce sekané petrželky
| 1 lžíce strouhanky
| 1 ks vejce
| tuk na polití
| 4 ks rajčata(250g)
| 20 g hladké mouky
| pikantní vývar
Postup přípravy receptu Sváteční krocan:
Připraveného krocana omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Játra, žaludek a srdce drobně pokrájíme. Rozpustíme nakrájenou slaninu a přidáme 1 nakrájenou cibuli a celer, drůbky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g posekaných žampiónů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať a cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampióny. Vše dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Asi po hodině pečení vyndáme hotového krocana a zeleninu a vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3/8 l. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, pepřem a pikantním vývarem. Krocana naporcujeme a upravíme s náplní a zeleninou. Šťávu podáváme zvlášť. Krocana pečeme asi 1 hodinu při teplotě 225-250 stupňů. Krocan bude mít mimořádně chřupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřete ledovou vodou.
Fotky receptu Sváteční krocan:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!