Postup přípravy receptu Sváteční ořechový koláč :
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vykynout. Mouku smíchanou s kypřícím práškem prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, rozehřátý tuk, rozšlehané žloutky, vanilinový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a dobře vypracujeme. Těsto musí být vláčné, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme ořechovou vrstvu. Bílky vyšleháme téměř do tuha, přidáme cukr a došleháme. Do tuhého sněhu zamícháme mleté ořechy.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme na velikost plechu. První díl vložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme meruňkovým džemem, přikryjeme druhým těstem, potřeme ořechovým sněhem, položíme třetí těsto, potřeme opět džemem a přikryjeme čtvrtým těstem. Koláč několikrát propíchneme vidličkou, aby se na těstě netvořily bubliny. Ve středně předehřáté troubě zvolna pečeme asi 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a pak ho potřeme čokoládovou polevou, kterou ozdobíme strouhanými ořechy.