Postup přípravy receptu Svatomartinský řez:
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru, žloutek, jogurt a čistýma rukama zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu asi hodinku odpočinout.
Tvaroh utřeme se 2 žloutky a cukrem, vmícháme pudink (prášek), citronovou kůru i šťávu, pokrájené kandované višně a nasekané rozinky i ořechy. Nakonec přidáme ze 3 bílků ušlehaný tuhý sníh.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme, položíme na plech vyložený papírem a potřeme tvarohovou náplní. Vyválíme i druhý díl těsta na plát a tvaroh zakryjeme. Okraje těsta zařízneme a mírně přimáčkneme.
Povrch potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nasekanými ořechy a ve středně vyhřáté troubě zvolna upečeme.
Odřezky těsta vyválíme a formičkami vykrájíme různé drobné tvary (kytičky, motýlky, lístečky), které zvolna upečeme.
Vychladlý svatomartinský řez nakrájíme na kostky, každou na talířku ozdobíme lžičkou marmelády a upečenou sušenkou.