Postup přípravy receptu Švestkové clafouty:
Každou švestku rozřízneme na 4 díly a vložíme je do misky. Pokud chceme, přidáme 3-4 velké lžíce koňaku. Troubu nastavíme na 180 °C předehřejeme. Ve velké misce smícháme mouku, cukr, vajíčka a současně pomalu přidáváme mléko. Vše rozšleháme elektrickým mixérem, až získáme hladkou směs zcela bez kousků. Švestky rozložíme na namazaný kulatý koláčový plech o průměru cca 24 cm, posypeme dalším cukrem, pokud se nám zdá ovoce příliš kyselé. Do těsta nalijeme šťávu (s koňakem) po švestkách, zamícháme a tímto těstem zalijeme švestky již rozložené na plechu. Pečeme 50 minut při 180°C. Pokud je to možné, clafouty podáváme ještě teplé.