Použité suroviny receptu Švestkový koláč s bílkovými pusinkami:
125 g másla
| 4 žloutky
| 100 g cukru moučky
| 1 balení vanilkového cukru
| 200 g hladké mouky
| 1/2 balení kypřícího prášku
| 2 bílky
| dle potřeby: tuk a hrubá mouka na plech
| 500 g švestek
| 2 bílky
Postup přípravy receptu Švestkový koláč s bílkovými pusinkami:
Máslo nakrájíme do malé misky na kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Změklé máslo utřeme se žloutky, s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přisypeme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme do tuha ušlehaný sníh ze dvou bílků. Hotové těsto rozetřeme do pekáčku nebo na plech, který jsme předem důkladně vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Švestky opláchneme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na povrch těsta. Naplněnou formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Během pečení koláče si připravíme bílkový sníh. Bílky vyšleháme spolu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou (nejlépe čerstvě vymačkanou) na tuhý sníh, který naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Po 30 minutách vyndáme předpečený švestkový koláč z trouby a na jeho povrch nastříkáme sněhové pusinky. Koláč vložíme zpět do trouby a dopékáme při 150 °C přibližně 20 minut. Dáváme pozor, aby se pusinky nespálily. Mají být jen lehce narůžovělé. Po upečení necháme moučník vychladnout na pekáčku a před podáváním jej nakrájíme na kousky.
Fotky receptu Švestkový koláč s bílkovými pusinkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!