Použité suroviny receptu Švestkový koláč se žmolenkou:
1 kostka droždí
| 250 ml mléka
| 700 g hladké mouky
| 210 g cukru
| 1 špetka soli
| 2 vejce
| 200 g másla
| 100 g mletých mandlí
| 1 kg švestek
| 750 g nektarinek
Postup přípravy receptu Švestkový koláč se žmolenkou:
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka. Přidáme 40 g mouky a špetku cukru. Necháme vzejít kvásek (30 minut). Smícháme 460 g mouky, 60 g cukru a špetku soli. Uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme 50 g másla. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Dáme na 30 min. vykynout. Těsto opakovaně propracujeme a na vymazaném plechu z něj vyválíme plát, který posypeme mandlemi.
Troubu předehřejeme. Omyté ovoce rozpůlíme a nektarinky nakrájíme na doky. Z 200 g mouky, 150 g cukru a 150 g másla uděláme žmolenku. Švestky a nektarinky střídavě rozložíme na těsto a posypeme žmolenkou. Pečeme asi 40 min.