Postup přípravy receptu Svěží vanilkový dort s jahodami:
Piškotové těsto:
1. Vejce, 4 lžíce vody, cukr a sůl utřeme do pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobovou moučkou a vmícháme do vaječné pěny. Rozvírací formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a pečeme asi 30 min.
2. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Korpus 2x vodorovně překrojíme. Spodní díl potřeme jahodovým džemem.
Krém:
1. Želatinu namočíme do studené vody. 900 g jahod očistíme a omyjeme. 1/3 nakrájíme na kousky, 2/3 smícháme s jogurtem, strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou a cukrem a připravíme pyré.
2. Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké vodní lázni, smícháme ji se 3 lžícemi jogurtového krému a vše zamícháme do zbylého krému. Chladíme 10 minut.
3. Smetanu ušleháme. Jakmile začne krém želírovat, důkladně ho promícháme a vmícháme nakrájené jahody a šlehačku. Spodní díl dortu opatříme prstencem a plát potřeme 1 /3 krému. Přiložíme prostřední díl, zase potřeme 1/3 krému, přiložíme vrchní díl, potřeme zbylým krémem a nejméně 2 hodiny chladíme.
Dohotovení:
Sejmeme prstenec. Očistíme, omyjeme a necháme okapat zbývající jahody. 2 jahody nakrájíme na kostky, ostatní přepůlíme a ozdobíme povrch dortu.