50 g máslo na smažení
| dle chuti: sůl
| 2 ks vejce
| 500 ml mléko
| 1 lžička kypřící prášek
| asi 200 g polohrubá mouka
| na ozdobu: skořice a cukr moučka
| na potření: povidla
Postup přípravy receptu Svítkové lívanečky:
Vejce rozklepneme. Oddělíme žloutky a bílky. Do části mouky vmícháme kypřící prášek.
Všechny ingredience kromě bílků pečlivě smícháme, aby se netvořily hrudky. Mělo by vzniknout hladké vláčné těsto, asi jako na kapání. Pokud není dostatečně husté, přidáme ještě trochu mouky.
Nakonec ušleháme z bílků tuhý sníh, který lehce vmícháme do těstíčka.
Na rozpálené pánvi tvoříme malé placičky asi jako dlaň (můžeme použít i lívanečník). Smažíme na másle po obou stranách.
Lívanečky můžeme sypat samotným moučkovým cukrem nebo smíchaným se skořicí. Můžeme i mazat povidly nebo marmeládou.
Svítkové lívanečky podáváme vždy čerstvé, ohřívané už nikdy nejsou tak dobré.
Fotky receptu Svítkové lívanečky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!