Vložil: | Delli |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 25 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 10 |
|
|
Použité suroviny receptu Tabbouleh a losos:
4 filátka z lososa, každé o váze 150 g
| kůra z 1 citronu
| sůl a pepř na ochucení
| 1 lžíce rostlinného oleje na zakapání
| Na tabbouleh:
| 250 g bulguru (viz dále) či kuskusu
| 4 zralá rajčata, nadrobno nakrájená
| 1/2 okurky, jemně nakrájené
| svazek jarní cibulky, nakrájené
| petrželka nebo majoránka
| Na zálivku:
| 6 lžic olivového oleje
| 2 lžíce citronové šťávy a kůra
| 1 stroužek česneku
| sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy receptu Tabbouleh a losos:
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem, postrouhejte ji citronovou kůrou, osolte a opepřete. Zakápněte jen trochou oleje – losos je sám o sobě dost tučný. Pečte deset až dvanáct minut, záleží na velikosti a výšce plátku.
2. Kuskus nebo bulgur (k mání jsou i ochucené verze) zvláční velmi rychle, buď po velmi krátkém povaření nebo pouhém zalití vroucí vodou; prostudujte si návod. Vsypte do mísy, zalijte vodou a nechte po uvedenou dobu stát, dokud zrnka nevsáknou všechnu tekutinu. Základ salátu je hotov!
3. Zeleninu důkladně opláchněte a jemně nakrájejte: jarní cibulku na kolečka (zpracujte i tmavší zelenou část natě), okurku podélně rozčtvrťte (můžete seříznout část se semínky) a nakrájejte na plátky, rajčata taky na plátky nebo na kostičky. Všechnu zeleninu pak vmíchejte do kuskusu.
4. Suroviny na zálivku prošlehejte v misce vidličkou, takže vznikne jakási emulze. Spolu s bylinkami (sušené rozemněte) vmíchejte do salátu a podávejte k rybímu filetu. Salátu neuškodí, ani když ho necháte stát do druhého dne, samozřejmě v chladu – aspoň se dobře rozleží chutě.
Fotky receptu Tabbouleh a losos:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!