Vložil: | Aknels |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 105 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 8 |
|
|
Použité suroviny receptu Telecí na pomerančích:
1,25 kg telecí pečínky
| 1 pomeranč
| 1 menší kousek čerstvého zázvorového kořenu nebo 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
| 1 červená a 1 zelená feferonka (čerstvá nebo nakládaná)
| 100 g rozinek
| 1 láhev (0,7 l) bílého vína
| sůl, pepř, kari
| 20 g přeškvařeného másla nebo oleje
| 1 kelímek (150 g) zakysané smetany
| 150 g smetany na šlehání
| pomerančová kůra a meduňka na zdobení
Postup přípravy receptu Telecí na pomerančích:
Maso omyjeme a osušíme. Pomeranč důkladně opláchneme horkou vodou, otřeme a nakrájíme na plátky. Pokud máme čerstvý zázvor, oloupeme jej a jemně usekáme. Rozinky spaříme. Maso vložíme do kameninové mísy, přidáme plátky pomeranče, zázvor, feferonky, rozinky a přelijeme bílým vínem. Zakryté naložené maso necháme 12 hodin rozležet. Občas obrátíme. Potom maso vyjmeme, necháme okapat, vysušíme a silně potřeme solí, pepřem a kari. V pekáči zahřejeme přeškvařené máslo nebo olej a maso po všech stranách opečeme. Marinádu si přecedíme a polovinou tekutiny pečení podlijeme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 stupňů Celsia / plyn stupeň 3) asi po dobu 1 1/2 hodiny. Občas maso podlijeme zbytkem marinády s původními přísadami. Hotovou pečeni vyjmeme a udržujeme stále teplou. Výpek rozmícháme se zakysanou smetanou a smetanou na šlehání, krátce za stálého míchání povaříme a znovu podle potřeby dochutíme. Maso nakrájíme a vložíme do omáčky. Můžeme je ozdobit tenkými proužky pomerančové kůry a lístky citronové meduňky. Dobře se k tomu hodí rýže s máslem. Velmi jemnou přílohou, která nechá vyniknout chuti masa i omáčky, jsou těstoviny.
Fotky receptu Telecí na pomerančích:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!