Postup přípravy receptu Teplé švestky s oříšky:
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky, které ještě napříč rozpůlíme.
Na pánvi necháme rozpustit máslo, vhodíme švestky a naprudko osmažíme. Švestky za stálého míchání zasypeme třtinovým cukrem, zakápneme rumem nebo jiným alkoholem a po krátkém osmahnutí přidáme i vlašské ořechy. Mícháme, dokud nevysmahneme všechnu šťávu, kterou švestky "pustily".
Teplé švestky s oříšky podáváme ihned po přípravě, na talíři můžeme ještě přelít horkým švestkovým pudinkem, který si připravíme jako klasický pudink, ale mléko z půlky nahradíme šťávou ze švestkového kompotu. Na talířku můžeme teplé švestky ještě posypat mletými oříšky nebo třtinovým cukrem. Ozdobíme kousky nakrájené čerstvé švestky.
Pokud teplé švestky s oříšky připravujeme pro děti, vynecháme alkohol. Pro chuť je můžeme doplnit pár kapkami rumové tresti.