Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 140 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 14 |
|
|
Použité suroviny receptu Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou:
1 kg drobných pevnějších rajčat
| 1/4 lžičky cukru, nejlépe hnědého
| 4 lžíce olivového oleje plus trochu na zakapání
| 1 velký lilek (o váze zhruba 450 g)
| 500 g kolínek, mašliček nebo jiných krátkých těstovin
| 2 stroužky česneku, rozdrcené
| 80 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených
| 2 hrsti lístků čerstvé bazalky
| 450 g mozzarelly
| sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý
| 50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Postup přípravy receptu Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou:
1. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Rajčata přepulte a rozkrojenou stranou vzhůru je poklaďte na mělký plech. Osolte, opepřete a poprašte cukrem a pečte 45 minut.
2. Mezitím nakrájejte lilek na plátky, potřete je olejem a rozložte na plech. Poté, co se rajčata už 45 minut pekla, vložte do trouby ještě plech s nakrájeným lilkem a obojí pečte další třičtvrtěhodinu.
3. Před koncem pečení zeleniny uvařte ve větším množství osolené vody těstoviny tak, aby zůstaly mírně nedovařené – dojdou totiž při zapékání. Sceďte je a vysypte do velké mísy. Čtyři lžíce olivového oleje smíchejte s drceným česnekem a připravenými olivami. Směs promíchejte s těstovinami a polovinu těstovin dejte do velkého pekáče.
4. Rajčata a lilky vyjměte z trouby. Teplotu zvyšte na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C. Polovinu rajčat i s nashromážděnou šťávou dejte na těstoviny v pekáči, posypte je natrhanými lístky bazalky, poklaďte dvěma třetinami mozzarelly nakrájené na tenké plátky. Poprašte mletým pepřem a poklaďte plátky lilku. Vsypte zbytek těstovin, pokryjte zbytkem pečených rajčat, mozzarelly a posypte parmazánem. (Jestli chystáte jídlo na později, můžete v této chvíli uložit pekáč do chladu).
5. Zapékejte 20–25 minut, až je jídlo skutečně horké a na povrchu se vytvoří zlatavá kůrčička.
Fotky receptu Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!