Postup přípravy receptu Tortellini se smetanovou žampiónovou omáčkou:
Na pánvi zvolna rozpustíme máslo a podusíme na něm lehce osolené plátky cibule. Žampiony promícháme s citronovou šťávou a také je lehce osolíme. Přidáme je k šalotce a dusíme je 10-15 minut při střední teplotě, až se uvolněná tekutina vydusí. Podlijeme portským vínem, opékáme další 2-3 minuty a dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila. Přimícháme smetanu ke šlehání a zvolna vaříme 5-10 minut, až omáčka zhoustne. Osolíme ji a okořeníme podle chuti čerstvě mletým pepřem. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a přidáme trochu oleje. Vložíme tortellini a uvaříme je podle návodu na obalu, ne však příliš (vaříme je al dente, tj. na skus). Scezené a dobře okapané tortellini rozdělíme na nahřáté talíře. Pokrm přelijeme omáčkou a posypeme čerstvě mletým pepřem.
Chcete-li, aby omáčka měla výraznější chuť a vůni, přidáme do ní sušené houby, které však musíme nejprve namočit do vody.