Postup přípravy receptu Tradiční bleskový tvarohový koláč:
Z mouky, žloutků, másla, cukru a soli vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30 min. do lednice. Vymažeme kulatou formu stačí jen tukem. Těsto mezi fóliemi vyválíme překlopíme a prstíkama dokončíme do tvaru tak, aby těsto bylo všude. (nemusíme zvedat okraje).
Dále změklé máslo utřeme s cukrem do krému, přidáme postupně žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu. Z bílků vyšleháme pevný sníh a zapracujeme do tvarohové směsi. Kdo má rád rozinky, ať je namočí do trošku rumu a přimíchá. Náplň dáme na těsto a uhladíme, pečeme v elektrické troubě na 175 °C 50 minut.
Přesně po 50 minutách, vypneme troubu, mezi dvířka dáme chňapku a necháme ještě 20 min. dotáhnout, koláč se pěkně zcukne a proto jsme nemuseli vytahovat těstem okraje. Necháme vychladit a buď pocukrujeme moučk. cukrem nebo cik-cak pocákáme mléčnou čokoládovou polevou v sáčku. Necháme dobře vychladit.