Postup přípravy receptu Tuňák v aspiku:
Pokud je tuňák konzervovaný, nechte jej okapat. Mrkev nakrájejte na kolečka a uvařte doměkka v osolené vodě. Hrášek uvařte doměkka a nechte okapat. Asi 2,5 dl vody z mrkve a hrášku uchovejte.
Mezitím nechte ve studené vodě nabobtnat želatinu. Vyždímejte a ponořte do teplého zeleninového vývaru. Opepřte, vložte nadrobno nakrájený estragon, přilijte ocet a nechte vychladnout.
3–4 nakládané okurky nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s kolečky mrkve, hráškem a tuňákem rozebraným na větší kusy. Vše vložte do formy na vaječnou tlačenku (srnčí hřbet, chlebíčková forma čtverhranná apod.), trochu upěchujte a zalijte želatinovou hmotou. Celou formou zatřeste, aby se tekutina dobře rozprostřela. Zakryjte fólií nebo alobalem a nechte vychladit, až želatina ztuhne (4–5 hodin).
Recept není tak složitý, jak na první pohled vypadá kvůli práci s želatinou. Chce to jen cvik a odvahu zkusit něco nového.