Postup přípravy receptu Tvarohový koláč s jablky a rozinkami:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Obdélníkový plech 30 x 25 x 2 cm vytřeme olejem nebo máslem. Mouku, cukr a máslo mixujeme 30 sekund, až se vše spojí. Na pomoučeném válu těsto propracujeme a necháme v chladu odležet.
Potom je vyválíme mezi dvěma listy papíru na pečení tak, aby pokrylo dno a stěny plechu. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 15–20 minut dozlatova.
Necháme 20 minut vychladnout.
Náplň:
Nakrájená jablka, cukr, citronovou a pomerančovou šťávu i kůru dáme do rendlíku.
Přikryté zvolna dusíme, až jablka změknou. Pak odkryjeme a vaříme ještě asi 3 minuty, až se většina šťávy odpaří. Přidáme rozinky a zamícháme. Odstavíme, zbývající šťávu slijeme a odložíme.
Sýr ricotta nebo tvaroh rozmixujeme, přidáme cukr a zbylou šťávu z jablek.
Znovu mixujeme, dokud není hmota hladká. Postupně přidáváme mouku, žloutky, smetanu a vanilinovou příchuť.
Elektrickým šlehačem ušleháme z bílku tuhý sníh a po částech jej lehce vmícháme do tvarohové náplně.
Jablečnou kaši s rozinkami rozetřeme na zapečené těsto a rovnoměrně pokryjeme tvarohovou náplní. Pečeme asi 45 minut, dokud tvarohová náplň neztuhne.
Necháme vychladnout a ještě ve formě nakrájíme na čtverce. Podáváme posypané prosátým moučkovým cukrem.