Postup přípravy receptu Valašský guláš:
Hovězí maso na guláš pečlivě omyjeme a osušíme. Potom ho rozkrájíme na kostky. Všechnu cibuli očistíme a nahrubo nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo pokrájíme nožem na velmi tenké plátky. Do větší a hlubší pánve nalijeme rostlinný olej (cca 0,5 cm vrstvu), který necháme na plotně rozpálit. Vsypeme cibuli a za stálého míchání ji necháme usmažit do zlatova. Potom přidáme kostky hovězího masa, které rovněž opečeme. Směs ochutíme sušenou majoránkou, mletou sladkou paprikou, nachystaným česnekem, solí, kečupem, a ml. pepřem dle vlastní chutě. Vše dobře promícháme a pak dolijeme dostatečným množstvím vody. Nádobu v níž připravujeme pokrm, zakryjeme poklicí, zmírníme teplotu a obsah necháme dusit do poloměkka. Mezitím si připravíme brambory. Oškrábeme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Do pánve přidáme k masovému základu lečo včetně nálevu a brambory.Guláš opět promícháme, dolijeme vodou podle potřeby, pánev zakryjeme poklicí a vše necháme dusit do změknutí brambor. Podáváme samotné nebo s chlebem.