Postup přípravy receptu Vanilková žemlovka:
Veku nebo starší rohlíky nakrájíme na tenké plátky.
Jablka omyjeme a odstraníme jádřince a rovněž nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou.
Do vymazané zapékací misky naskládáme vrstvu jablek a pečiva a posypeme mandlovými lupínky. Smetanu smícháme s vejci, mlékem, 80 g cukru, vanilkovým cukrem a tvarohem. Nalijeme na plátky pečiva a jablkek a pečeme asi 35 minut ve vyhřáté troubě při 170°C. Ve 2 lžících mléka rozmícháme pudinkový prášek a 40 g cukru a vlijeme do zbylého mléka, ve kterém jsme předem ohřáli vanilkovou dřeň. Asi 1 min. povaříme. Upečenou žemlovku necháme mírně vychladnout, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a jednotlivé porce přeléváme pudinkovou omáčkou.