Vložil: | saskijka |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Vánočka s citronovou kůrou:
na potření
| 1 bílek
| těsto
| sůl
| 100 g cukru krupice
| 100 g másla
| 250 ml mléka
| citron. kůra
| 1 prdop
| 500 g hl. mouky
| 1 vejce
| 1 kostka droždí
Postup přípravy receptu Vánočka s citronovou kůrou:
Uděláme kvásek z trochy vlažného mléka, cukru a droždí. Do mísy si připravíme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozšlehali vajíčko, přilijeme rozehřáté máslo a vzešlý kvásek. Vypracuje těsto, až se odlepuje od stěn mísy.
Hotové těsto přendáme na vál a zapracujeme do něj rozinky. Omyté rozinky namočím do trošky rumu se špetkou skořice. Můžou se přidat nahrubo nasekané mandle, ořechy. Těsto vrátíme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo. Po hodině těsto několikrát propracujeme vařečkou a dáme znovu tak na 3/4 hod. kynout.
Vykynuté těsto vyndáme a rozdělíme na 9 částí. Ty rozválíme na válečky a upleteme copy ze 4, 3 a 2 válečků. Když kladu jednotlivé copy na sebe, pomažu spodní bílkem. Když je vánočka hotová, necháme ji na sporáku ještě asi 15 minut kynout. Pak ji potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Zabezpečíme ji několika špejlemi proti sesunutí. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C. Asi po 10 minutách plech s vánočkou otočíme a teplotu snížíme na 140 °C. Celkem se vánočka peče asi 30 minut dozlatova.
Fotky receptu Vánočka s citronovou kůrou:
Fotky vložil: jelena,Natural,katkina,hlouskova,Olča4,Nalsigatra,Nandiči