Aby byla rajská omáčka krásně voňavá, je k tomu potřeba všechno koření, které je uvedeno v seznamu surovin. Plus samozřejmě čerstvá dobře vyzrálá rajská jablíčka (ideální jsou ta z konce léta, ve kterých je plno konzervovaného sluníčka) nebo dobrá rajčata konzervovaná, která se při přípravě rajské omáčky vyplatí zejména v zimním období. Je také možné použít místo rajských jablíček rajčatový protlak. A jak na to?
Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen nakrájet. Potom si oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle do růžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru. Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajská jablíčka nebo rajčatový protlak, dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme, můžeme přidat i několik lžic červeného vína. Na závěr omáčku procedíme - odstraníme tím zejména koření. Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem.
Vyzkoušejte další báječné recepty na rajskou omáčku:
Rajská omáčka s masem
Rajská omáčka tak, jak ji neznáte
Babicovy dobroty - rajská omáčka
Blesková rajská omáčka
Rajská omáčka s masovými kuličkami