Postup přípravy receptu Velikonoční karotkový dort:
1. Karotku nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte ji trochu okapat na kuchyňském papíru – příliš velké množství šťávy by těsto zředilo. Pokud máte tužší zimní mrkev, krátce ji povařte a vychladlou nastrouhejte. Můžete samozřejmě použít kuchyňského robota, ale Ondru náramně bavilo měnit podobu mrkve vlastním nasazením.
2. Marcipánovou hmotu nastrouhejte také a v misce ji promíchejte se žloutky, 50g krupicového cukru a 2 lžícemi horké vody. Metličkou nebo šlehačem 8 minut prošlehávejte, až vznikne krémová, napěněná směs. Bílky, špetku soli a citronovou šťávu vyšlehejte na tuhý sníh a přisypte k němu zbytek krupicového cukru. Šlehejte ještě 3 minuty, až je sníh opravdu tuhý.
3. Mouku prosijte. Jestliže nemáte speciální síto, stačí nad mísu umístit cedník s jemnými oky. Poklepáváním a potřásáním pak mouku snadno prosijete. Krásně se provzdušní, a to bude na kyp‑
rosti těsta znát. Pokud by se snad v mouce vyskytly nějaké nečistoty, síto je zachytí. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
4. Sníh spojte se žloutkovou hmotou. Z půlky pomeranče ostrouhejte kůru a pak ho vymačkejte. Kůru, mouku, prášek do pečiva, skořici i oříšky pomocí metličky s citem spojte s vaječnou hmotou. Nakonec vmíchejte nastrouhanou karotku. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
5. Ušlehejte krém. Zatímco Adélka hlídá pečení (dort upečete za 35–40 minut, v horkovzdušné o pět minut dříve), Ondra objevil půvab strojů a z kysané smetany, vanilky, moučkového cukru a pomerančové šťávy vyšlehal hedvábný krém.
6. Dort jako skládačka. Dělba práce pokračuje: Ondra už iniciativně vyrábí marcipánové mrkve, Adélka nechala korpus vychladnout ve formě a pak ho podélně rozkrojila. Polovinou krému se pak spojí obě části, zbytek zůstane na potření. Krém se dobře roztírá širokým plochým nožem nebo špachtlí.
7. Jak vytvarovat mrkvičky. Marcipánovou hmotu změkčete a zvláčněte v dlani; dětem to nemusíte vysvětlovat – jsou přece zvyklé na práci s plastelínou... Z oranžové vyválejte mrkve, ze zelené stvořte kousky natě.
8. Osázejte záhonek. Mrkve můžete sázet přímo do vrstvy krému. Pro větší efekt v něm vytvořte držadlem příboru nebo jídelním nožem cestičky a vysypte je pistáciemi; pak zasaďte mrkve. Před krájením nechte dezert trochu vychladnout. Pokud ho nechcete podávat hned, zabalte celý korpus do alobalu nebo fólie a dejte ho do ledničky. Díky šťavnatému těstu vydrží vláčný i několik dní. Plňte, potírejte a zdobte však až před podáváním!