Postup přípravy receptu Venkovská rajčata s vejci:
Recept mám od mé kamarádky a tak nevím, jak moc je rozšířený. Protože je podle mě báječný, poděluji se o něj:
Rajčata rozkrojíme na polovičky, řeznou stranu posolíme a ocukrujeme špetičkou cukru. Nejméně 5 minut necháme sůl a cukr na rajčatech rozpustit.
Mezitím si nadrobno nasekáme cibulku, česnek a petrželku. Pak v pánvi rozpálíme olivový olej a naklademe do něj rajčata řeznou plochou dolů. Mezi rajčata nasypeme nasekanou cibulku a restujeme
10 – 15 minut. Cibuli občas lehce promíháme, rajčata nenecháme připéct. Rajčata můžeme při pečení propíchat, aby pustila šťávu. Asi za 10 minut rajčata otočíme, šťávu s cibulkou opět lehce promícháme a necháme malinko zatuhnout – cukr a šťávu z rajčat necháme mírně zkaramelizovat. Otočená rajčata ještě asi 3 minuty pečeme a pak do pánve rozklepneme všechna vejce tak, aby se bílek a žloutek nespojily – výsledek bude hezčí „pro oko”
Vejce se snažíme rozklepnout mezi rajčata rychle a hned na ně nasypeme česnek, petrželku, přidáme podle chuti provensálské koření, pepř a sůl. Jakmile vejce ztuhnou, sejmeme pánev z plotny.
Jako přílohu podáváme světlé a tmavé pečivo.