Postup přípravy receptu Vepřová krkovice se špenátem a špalíčky:
Pekáč vymažeme tukem. Já používám téměř na všechno Ramu. Do pekáče vložíme plátky krkovice. Posolíme, okmínujeme, potřeme prolisovaným česnekem a pečeme pozvolna do změknutí asi 1 h. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou.
Špenát nerozmrazujeme. Necháme na mírném ohni, za stálého míchání, rozpustit v hrnci. Přidáme 2 stroužky česneku utřeného se solí. V mléce rozkvedláme mouku a vajíčko, vmícháme do špenátu a 2 minuty povaříme. Můžeme i opepřit.
Těsto na špalíčky připravíme jednoduše podle návodu na sáčku. Vypracované těsto necháme uležet 5 min, rozdělíme ho na 4 válečky, ze kterých nakrájíme špalíky. Ty vaříme ve vroucí a osolené vodě 5 minut.
Hotové špalíčky a špenát poléváme výpekem z krkovice, nebo můžeme vylepšit cibulkou, osmaženou dozlatova na másle.