Použité suroviny receptu Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky:
4 vepřové kotlety, každou o váze cca 200 g
| 1 lžičku hladké mouky
| 1 lžíci olivového oleje
| 1 lžičku másla
| 2 jablka, nakrájená na osminky
| 250 ml cidru nebo lehkého piva
| 1 lžičku čerstvé či 1/2 lžičky sušené šalvěje
| 100 ml smetany ke šlehání
| 1 lžičku hrubozrnné (kremžské) hořčice
| sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy receptu Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky:
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.
2. Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.
3. Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.
Fotky receptu Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!